Kapcsolat

Elérhetőségeink:
Email: proteinsuppx@gmail.com
Üzleti partnerek számára: info@proteinsuppx.com
Telefon: +36 30 63 61 858

Telefonos elérhetőség időpontjai:
Hétfő: 11-17 óra között
Kedd: 12-18 óra között
Szerda: 11-17 óra között
Csütörtök: 12-18 óra között
Péntek: 11-17 óra között
Szombat: nincs telefonos elérhetőség
Vasárnap  nincs telefonos elérhetőség

D-VITAMIN - Az Egyik Legfontosabb Immunerősítő

2021.01.14.

D-VITAMIN - Az Egyik Legfontosabb Immunerősítő

Minden amit tudnod kell a D-vitaminról és arról, hogy miként segíthet az immunrendszered erősítésében.

A D-vitamin (kalciferol) egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2- és a D3-vitamint. A két vitamin biológiai értéke a szervezetünk számára azonos, ugyanakkor a D3-vitamin biológiai hatását tekintve aktívabb a D2-vitaminnál, vagyis a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin.

A D2-vitamin (ergokalciferol) a növényi eredetű elővitaminból, az ergoszterinből keletkezik ultraviola (UV-B) sugárzás hatására. Nagyobb mennyiségben az élesztő, néhány gombafaj és az anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2-vitamint pusztán néhány halmájolaj-féleség tartalmaz.

A természetben előforduló D-vitaminok többsége a D3-vitamin (kolekalciferol), amely az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik a D3-vitamin.

A D-vitamin egyik fontos feladata a bélből felvett kalcium kalciumsóit beépíteni a csontokba és a fogakba, így tehát felelős azért, hogy csontok épek és egészségesek legyenek. Ezenkívül pedig szabályozza a foszfor háztartását is. A D-vitamin természetesen nemcsak a csontozatra hat. A csonterősítésen kívül még gondoskodik az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működéséről, fokozza a hormonképződést, javítja a vérkeringést, hozzájárul a normális szívműködéshez és izomműködéshez. Méregtelenítő hatása is van, mivel a szervezet ólommentesítését is támogatja.

A D-vitamint általában a csontok egészségének fenntartása és a kalcium-foszfor-anyagcsere fenntartása miatt ismerik el az orvos tudományban, azonban megannyi más szerepét is felfedezték az utóbbi időben, mint például az inzulintermelés serkentése, a szívizom kontraktilitására gyakorolt hatás, és főként azt, hogy a D-vitamin alapvető szerepet játszik az immunrendszerben.
A D-vitamin befolyásolja az immunrendszer sejtjeinek többségét, köztük a makrofágokat, a B és T limfocitákat, a neutrofileket és a dendritikus sejteket. A T és B limfociták képezhetik a D-vitamin aktív metabolitját, az 1,25 (OH) 2D3-at, amely gátolja a T-sejtek szaporodását és aktivációját.
Emellett a D-vitamin gátolja a gyulladást okozó citokinek termelését és fokozza a gyulladáscsökkentő citokinek termelését.
A D-vitamin gátolja az adaptív immunrendszert és elősegíti a veleszületett immunrendszert, amely kiegyensúlyozza az immunválaszt és átfogó gyulladáscsökkentő hatást eredményez.

Dr. Anthony Fauci, az allergia és a fertőző betegségek kezelésével foglalkozó amerikai nemzeti intézet (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) igazgatója és Amerika vezető infektológus szakértője a D-vitamin fontosságáról nyilatkozott 2020 nyarán. 

„Ha valaki D-vitamin-hiányban szenved, akkor annak kihatása van a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességre” - mondta Dr. Fauci. „Jó szívvel ajánlom, és magam is szedek D-vitamin táplálékkiegészítőket.”

Dr. Fauci mindössze pár nappal azt követően nyilatkozott, miután egy új, a ’JAMA’ tudományos szaklapban közzétett vizsgálat megállapította, hogy azoknál az embereknél, akiknek a COVID-19 tesztje pozitív lett, nagyobb valószínűséggel fordult elő D-vitamin-hiány.
A kohorsz vizsgálat - ami 489 fő olyan személy adatait elemezte, akiknek a D-vitamin-szintjét a COVID-19 tesztjük elvégzését megelőző évben mérték meg - megállapította, hogy a vírus jelenlétét kimutató teszt pozitív eredményének valószínűsége 1,77-szer nagyobb volt azoknál a személyeknél, akiknél valószínűsíthető, hogy még mindig D-vitamin-hiány áll fenn, szemben azokkal, akik D-vitamin-szintje feltehetően megfelelő volt.

„Úgy tűnik, hogy ezek a megállapítások alátámasztják a D-vitamin-szint szerepét a COVID-19 megbetegedés kockázatát illetően"- írták a tanulmány szerzői.

Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb embernek nem jut elegendő D-vitamin a szervezetébe. Valójában Magyarországon a téli időszak végére a lakosság 90%-a D-vitamin-hiányban szenvedhet.

Noha nem készült sok kutatás a D-vitamin és a COVID-19 kapcsolatát illetően, van néhány előzetes megállapítás, köztük a fentebb említett ’JAMA’ vizsgálat.

Egy másik, a spanyolországi ’Granadai Egyetem’ által készített, kis vizsgálat során 76 fő COVID-19 megbetegedésben szenvedő személyt vizsgáltak meg. A D-vitaminnal kezelt 50 beteg közül csak egy beteget kellett felvenni az intenzív osztályra, míg a 26 személy közül, akik nem kaptak D-vitamint, 13 beteg szorult intenzív osztályos ellátásra. A vizsgálat megállapította, hogy a D-vitamin-pótlás „szignifikánsan csökkentette az igazoltan COVID-19 megbetegedés következtében kórházi ellátásra szoruló betegek intenzív osztályos kezelésének szükségességét” - írták a kutatók.

„Számos élettani és biológiai adat tanúsítja, hogy a D-vitamin szedése igenis számít” - mondta Dr. David Meltzer, a ’Chicagói Egyetem’ orvosprofesszora és a ’JAMA’ tanulmány vezető szerzője.

Egy, a ’BMJ’ orvosi szaklapban közzétett, 11 321 személy adatait tartalmazó elemzés megállapította, hogy azoknál, akik naponta vagy hetente szedtek D-vitamin táplálékkiegészítőket, kisebb valószínűséggel alakultak ki légúti fertőzések, mint azok esetében, akik nem szedtek ilyen táplálékkiegészítőket. A kutatók azt is felfedezték, hogy azok számára volt a legelőnyösebb a D-vitamin-pótlás, akik esetében súlyosabb volt a D-vitamin-hiány.

Egy másik, 5 660 fő részvételével készített szisztematikus áttekintés és metaanalízis, amit a ’PLOS One’ tudományos portál tett közzé, megállapította, hogy a D-vitamin-pótlásnak „védő hatása” van a légúti fertőzésekkel szemben, és a napi adagolás a leghatékonyabb.

„Általánosan elfogadott, hogy a normál D-vitamin-szint fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez és ez igaz a légúti vírusok esetében is” - mondta Dr. Adalja.

Továbbra is sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy a D-vitamin miként befolyásolhatja egy adott személy COVID-19-cel történő megfertőződésének kockázatát, valamint hogy mennyi D-vitamint kell szedni. Mindannyiunknak tisztában kell lennünk azzal, hogy ismereteink meglehetősen korlátozottak arra vonatkozóan, hogy mi a megfelelő D-vitamin-szint a COVID-19-et illetően.

Azonban az ajánlott napi D-vitamin bevitel az alábbiak alapján sokaknak segíthet megmutatni egy biztonságos és egyben várhatóan hatékony dózist:
A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre:
Csecsemők számára: 400-1000 NE
Gyermekek számára: 600-1000 NE
Serdülők számára: 800-1000 NE
Egészséges felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE
Túlsúlyos, elhízott felnőttek számára: 3000-4000 NE

Európában a javasolt maximális dózis napi 2 000 nemzetközi egység, ám a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a 10 000 NE hosszú távú bevitele sem hordoz kockázatot. Az Oman Medical Journalban megjelent kutatás szerint túladagolás a napi 50 000 NE bevitelnél, és a szervezet magas kalciumszintje (hiperkalcémia) esetén fordulhat elő.

Ezek alapján a 18 éven felüliek számára várhatóan a 2000 NE dózisú D3-vitamin bevitele a leghatékonyabb és egyben legbiztonságosabb is.

Hol érdemes beszerezni D3-vitamin készítményt ?
Mi úgy gondoljuk, hogy a 360 kapszulás 7Nutrition Vitamin D3 2000IU  az egyik legjobb minőségű és egyben leggazdaságosabb megoldás manapság amely egy évre elegendő mennyiséget biztosít a felnőttek számára ajánlott 2000 NE dózisban.
A terméket itt tudod beszerezni: VITAMIN D3 2000IU - 360 Napra - Egy Évre Elegendő Mennyiség - VITAMINOK - VITAMINS - TERMÉK KATALÓGUS - Termékeink - PROTEINSUPP®


vissza